Yeni Normal ve Dijitalleşme

Yavaş yavaş hayatımızı koronavirüsten geri alma çalışmalarına başladık. Bir yandan her şeyin eskisi gibi olacağını düşünürken bir yandan da artık hiç eskisi gibi olmayacağını biliyoruz.  Pandemi öncesi yaşam şeklimiz, iş yapış biçimimiz değişti. Artık “Yeni Normal” dediğimiz, kurallarının bizim dışımızda şekillendiği, davranışlarımızın ve önceliklerimizin farklılaştığı bir döneme geçiş yaptık.

Bu küresel sağlık krizini yaratan salgına karşı ülkelerin aldığı önlemler, devamında eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik felaketi de beraberinde getirdi aslında. Neredeyse tüm ülkelerde sosyal izolasyon uygulandı, insanlar sokaklara çıkamadı, işyerleri kapandı, uçuşlar yasaklandı ve ne yazık ki insanlar işinden oldu. Bu etkileri hissetmeye devam ediyoruz..

Peki “Yeni Normal” dediğimiz dönem ile alakalı öngörülere baktığımızda tünelin ucunda ışık var mı? Gelin birlikte göz atalım.

Bu dönemde dijitalin kullanımının ne kadar arttığını hep birlikte gözlemledik. Zaten son 10 yıldır hız kesmeden devam eden dijitalleşmenin hızı pandemi ile birlikte inanılmaz bir noktaya ulaştı. Yeni Normal için şu tespiti kolayca yapabiliriz;

Önümüzdeki dönemde “Dünya temassız bir ekonominin yükselişini görecek.”

Özellikle dört alanda COVID-19 salgını belirleyici bir dönüm noktası olacak.

– E-Ticaret –

E-ticaret açısından pandemi oluşmuş alışkanlıklarda zaten iyi kurulmuş bir değişikliği hızlandırdı.

Avrupa’da tüketicilerin %13′ü ilk kez Nisan ayında çevrimiçi perakendecileri düşündüklerini söyledi.

Sadece İtalya’da e-ticaret işlemleri Mart ayında %81 artış gösterdi.

Ülkemizde eve sipariş getiren mobil uygulama girişimi %150 büyüdüğünü açıkladı.

– Uzaktan Sağlık –

Uzaktan sağlık uygulamaları için de rakamlar aynı derecede çarpıcı. Wall Street Journal’a göre, bağımsız en büyük ABD uzaktan sağlık şirketi olan Teladoc Health ağına binlerce doktor eklemiş.

Avrupa’nın en büyük uzaktan sağlık sağlayıcılarından biri olan İsveç merkezli KRY International danışan kayıtlarında %200 artış kaydetmiş.

Fransa, Güney Kore ve ABD, uzaktan sağlık uygulamalarına erişimi kolaylaştırmak için bu süreçte regulasyonları değiştirdi.

– Otomasyon –

Robotlar COVID-19’dan çok önce geliyordu. Bu konuyu her platformda dile getiriyorduk.

McKinsey Global Institute’un raporuna göre otomasyon 2030’a kadar

400 – 800 milyon insanın işini etkileyecek.

Pandemi bu eğilimi hızlandıracak. Son 30 yılda meydana gelen üç durgunluğun her biri sırasında otomasyonun hızının arttığını da belirtmek gerekiyor.

– Uzaktan Eğitim –

Uzaktan kelimesini önümüzdeki dönemde daha fazla duyacağız. Uzaktan sağlık, uzaktan çalışma, uzaktan eğitim… İyi bir eğitim almak için ya da eğitim programlarını tamamlamak için çocukların her gün 2 saatini yollarda harcamasına gerek olmadığını anlamış olduk.

Pandemi döneminde uzaktan eğitim programları ve uzaktan erişime olanak sağlayacak tüm araçların yükselişini gözlemledik.

Bu bilgiler ışığında ayakta kalabilmek adına “Yeni Normal” için sormamız gereken ana soru;

Ne kadar sürecek değil, sırada ne var? Olmalı!

Gelişim ve değişim için 2 ana konuya odaklanmalıyız:

1. Gelecekte büyüme için fırsatlar olacak mı?

Öncelikle her ne yapıyorsak mevcut modelde yapamayacağımız çok açık. Yeni modeller, yeni yöntemler geliştirme zorunluluğumuz oluştu. Dijitalleşmenin bu derece arttığı, insanların önceliklerinin değiştiği ve bu doğrultuda tüketici davranışlarının da değiştiği bir dönemde öncelikle analizimizi çok iyi yapmalı ve sonrasında harekete geçmeliyiz.

Gelecekte büyüme için fırsatlar olacak. Dijitalleşen her iş yükselişe geçecek. Dijitalleşmeye öncülük eden her teknoloji, platform ön plana çıkacak. İşlerimizi dijital platformlara taşımak, teknolojik dönüşümü gerçekleştirmek bu dönemde önceliğimiz olmalı.

İçinde “Uzaktan” ve “Temassız” kavramlarının geçtiği iş modellerinin ve yöntemlerinin hayatta kalacağını ve fırsatlar yaratacağını söyleyebilirim.

2. “Yeni Normal”de stratejik yol haritam ne olmalı?

Koronavirüs krizinden sonraki “yeni normal” düşük petrol fiyatları, e-ticaretin yükselişi, daha temassız işlemler ve daha fazla devlet müdahalesi ile karakterize edilecektir. Bu yeni dünya düzeninde nasıl başarılı olacağınıza dair henüz bir şablon yok.

Bununla birlikte; kısa vadede eylem planı, orta vadede yol haritası ve uzun vade için oluşturulacak stratejinin yeniden düzenlenmesinin bir kombinasyonu sizleri ileri taşıyacaktır. Koronavirüs pandemisi ağır bir yara açtı. Ancak öngörüleri doğru değerlendirir, hazırlığımızı yapar ve dönüşümü gerçekleştirebilirsek önümüzdeki günlerde bu krizden daha sağlıklı, daha güçlü ve daha dayanıklı çıkılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir