İnternet Of Things (IoT): Eczaneye Nasıl Değer Katar?

Günümüzde hemen hemen her şey teknolojiye bağlı olarak ilerliyor. Teknoloji dünyası ise sürekli gelişiyor ve hiçbir buluş aynı kalmıyor. İnsanlar artık her işini teknolojik cihazlarla çözer hale geldi. Evde, okulda, işte yanımızda hep bir yardımcı var; akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar… Gün içerisinde birçok farklı cihaz kullanıyoruz ve yaptığımız işlemlerin verileri farklı alanlarda toplanabiliyor. Böyle durumlarda cihazlar arasında verilerimizi paylaşıyoruz ve bilgisayarımızdaki bir bilgiye telefonumuzdan erişebiliyoruz. Örneğin, akıllı bileklikler ve saatler aracılığıyla kalp atış hızı, uyku kalitesi gibi verilerimizi takip edebiliriz. Sonrasında bilekliğimizin topladığı verileri telefonumuzdan inceleyebiliriz. Kısacası, teknolojik cihazlarımız birbiriyle iletişim kurabilmektedir. Bahsettiğimiz iletişim ağı özellikle iş hayatında önemli avantajlar sağlamakta ve küçük işletmelerde dahi kullanılmaktadır. Gelin bu teknolojiye daha yakından bakalım. 

İnternet of Things (IoT) cihazları hayatımızın her alanında kolaylık sağlamaktadır.

İnternet Of Things (IoT) Nedir?

İnternet of Things (IoT), her türlü cihazın birbirleriyle bağlantılı olmasını ve internete bağlanarak veri alışverişinde bulunmasını sağlayan bir sistemdir. IoT, bu cihazların birbirleriyle iletişim kurması ve verilerin bulut tabanlı bir platformda toplanması sayesinde, gerçek zamanlı olarak veri toplama, analiz etme, paylaşma ve işleme yapma olanağı sunar. Bu sistem birçok endüstriyel uygulama, tıbbi uygulamalar, otomasyon, ev otomasyonu, enerji yönetimi, tarım ve daha birçok alanda kullanılabilmektedir.

Sağlık Alanında Kullanımı

Her sektör için büyük önem taşıyan IoT cihazları sağlık sektöründe çok yönlü kullanılmaktadır. Bu sistem  sağlık alanındaki iş sürecini geliştirmek dışında hastaların evde takip edilmesini de mümkün kılmaktadır.IoT cihazları kullanılarak yapılan bir araştırmada, kalp krizi riski taşıyan hastaların izlenmesi ve tedavi süreçlerinin yönetilmesi için bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde, hastaların kalp krizi riskleri önceden tespit edilebilmekte ve gerekli tedavi önlemleri alınabilmektedir. Başka bir araştırmada bu teknolojinin sağlık hizmetleri maliyetlerinde %40‘a varan bir azalma sağladığına yer verilmiştir.

Eczanelerde İnternet Of Things (IoT) Teknolojileri

Hızla yaygınlaşan ve birçok sektöre entegre edilen IoT teknolojisinin ayrıcalıklarından eczaneler de faydalanmaktadır. İşte eczanelerde kullanılan IoT teknolojileri:

Akıllı Raf Sistemleri

Eczanelerde kullanılan ilaçların raf ömrüne dikkat etmek son derece önemlidir. Eczacılar ilaçların raf ömrünü takip etmek için bir sensör kullanarak otomatik olarak güncelleyebilirler. Bu sayede, eczacılar ilaçların raf ömrünün dolmasından önce yenilenmesi gerektiğini bilirler ve danışanlara daha taze ilaçlar sunabilirler.

Akıllı Etiketleme

İlaçların yanlış etiketlendiği durumlar nadir de olsa yaşanabilmektedir. Bu sorunu çözmek için, akıllı etiketleme sistemi kullanılabilir. Bu sistem, ilacın etiketindeki bilgileri bir sensör aracılığıyla okuyarak, doğru ilacın doğru etiketle eşleştiğini doğrular.

Uyarı Sistemleri

Eczaneler, danışanların reçetelerindeki değişiklikleri takip etmek zorundadır. Ancak, reçete takibini manuel olarak yapmaz zor bir işlemdir. Uyarı sistemleri kullanarak, eczacılar danışanlarının reçetelerindeki değişiklikleri otomatik olarak takip edebilirler. Bu sistemler, reçete yenileme hatırlatmaları gibi uyarılar gönderebilirler. Böylece danışanların ihtiyaç duydukları ilaçları zamanında almalarını sağlayabilir.

Akıllı İlaç Kutuları

Özellikle yaşlılar veya kronik hastalığı olan kişiler için doğru ilacı doğru zamanda almak hayati önem taşır. Akıllı ilaç kutuları, kişinin ilaç alma zamanını hatırlatmak için bir alarm veya uyarı gönderebilir. Ayrıca, ilaç kutusunun içindeki sensörler sayesinde, eczacılar ve doktorlar kişinin ilaç alma düzenini takip edebilirler.

Akıllı Stok Takibi

Eczanelerde doğru miktarda ilaç bulundurmak önemlidir. Akıllı stok takibi sistemleri sayesinde eczacılar stoklarını otomatik olarak takip edebilirler. Yeniden sipariş verme ihtiyacı doğduğunda otomatik olarak bildirim alırlar. Bu sayede, eczacılar ilaç stoklarını daha etkili bir şekilde yönetilirler.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm çözüm önerilerinde kullanılan IoT teknolojileri eczaneler için daha verimli, güvenli ve daha iyi bir hizmet sunma imkanı sağlar. Ayrıca IoT teknolojilerinin sunduğu kolaylıklar diğer işletmelerde olduğu gibi eczanelerde de farklı alanlara olumlu şekilde yansıyacaktır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir