Geleceğin Eczacıları

Her meslekte olduğu gibi, yeni neslin mesleklerin ve sektörlerin gelişimindeki rolü çok
büyük. Geleceğin Eczacılarına FARMAVR’la ilgili düşüncelerini
sorduk. Onlar da anlattı…

MELİSE DENİZ GÜVEN
İstanbul Üniversitesi

“Şu ana kadarki deneyimlerim sonucunda şunu açıkça söyleyebilirim ki; çoğu eczacı belli bir geleneği, kalıplaşmış uygulamaları devam ettirmekte. Ancak dünya değişiyor; bu durum, eczacıları ve biz eczacılık öğrencilerini de değişime zorluyor. Artık yapılan tüm işlerde gelişimi devam ettirmek, gelişimin üzerine koyarak ilerleme zamanı. Kendimizi yenilemez, yeniyi üretemez, farkımızı veya farklarımızı ortaya çıkaramazsak; gelişen yeni dünyada en iyi ihtimal yerimizde saymak olacaktır. Çoğu meslek grubu değişiyor; bu meslekler arasında hiç şüphesiz eczacılık mesleğine de yeni bir bakış geliyor. Yeni neslin eczacıları olacak olan biz eczacılık öğrencilerinin söz konusu değişim ve gelişimdeki yeri yadsınamaz.

Mesleğimiz açısından bu değişime; eczacılığın ayak uydurmasındaki en önemli katkılardan birisini sunan, bu değişimin gerekliğinin ve öneminin farkında olan FARMAVR ekibinin; İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki öğrenciler ile iletişim halinde olması ve bizlerin fikirlerine önem vermesi oldukça değerli. FARMAVR’ın gelişen teknoloji ve eğitimi bir arada sunması, çok büyük bir rahatlık; istediğimiz her yerde kullanabileceğimiz ve VR teknolojiyse daha fazla deneyime sahip olabileceğimiz bu uygulama, birçok değişimin başlangıcıdır. Günümüzde gelişen dünyayı takip etmek zaman zaman oldukça güç olabiliyor, ancak; FARMAVR ile artık eğitimlere kolaylıkla ulaşabileceğimiz ve gelişime rahatlıkla ayak uydurabileceğimiz bir uygulama var.”


KEMAL HÜNDÜR
Bezmialem Vakıf Üniversitesi

“FARMAVR ismini ilk duyduğumda bende merak uyandırmıştı. Çünkü teknolojik gelişmeleri yakından takip eden biriyim ve bu uygulamayı görünce çok mutlu oldum. Son dönemlerde dünya dijitalleşiyor ve buna ayak uydurmamız gerektiğine inanıyorum. Sanal gerçeklik teknolojisi de bunlardan biri. Sanal gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı bu uygulama birçok kullanıcıya eğitimi dışında vizyon konusunda yardımcı olacağını düşünüyorum. Hatta eczacılık dışında birçok alanda kullanıcıların yeni ufuklara yelken açacağına inanıyorum. Çünkü bu teknoloji sizin hayal gücünüz ve neler yapılabileceğini tahmin bile edemezsiniz.”


FURKAN YÜKSEL
Altınbaş Üniversitesi

“FARMAVR’ı ilk duyduğumda projenin içeriği hakkında, eczacılık fakültesinde edindiğimiz bilgileri destekleyerek biz öğrencilerin mesleğimize daha iyi bir şekilde yeterlilik düzeyini artırarak hazır hale gelmesini sağlayacak niteliklerde olduğunu düşünmüştüm. Sonrasında projede öğrenci komisyonu olarak bulunduğum dönemden itibaren farkettim ki FARMAVR sadece bizleri meslek yeterliliği alanında desteklemekle kalmıyor, içerisinde barındırdığı çeşitli interaktif eğitimlerle gelecek yaşantımıza da yön veriyor.”



SENA NUR ŞAHİN
Marmara Üniversitesi

“Herkese Merhaba! Her geçen gün popülerliğini arttıran sağlık sektörünün geleceğine yön veren FARMAVR’ın bir parçası olmak beni hem mutlu ediyor hem de gururlandırıyor. Öğrenci Konseyi olarak başladığımız ve süreç içerisinde dinamik yapıyla ilerlediğimiz bu samimi ortamda yer aldığım için gerçekten şanslıyım. Aktif öğrencilik hayatı dediğimiz pek çok sosyal alanlarda yer alan birbirinden aktif arkadaşlarımla FARMAVR sayesinde kalıcı dostluklarım için köprü kurdu da diyebiliriz. Farklı fikirlerin ortaya konduğu ve işlevsellik kazandığı aynı zamanda eğlendiğim sanal gerçeklik uygulaması FARMAVR sağlam adımlarla bizlere geleceğin kapılarını aralıyor. Özetle geleceğin profesyonellikle birleşmiş hali de diyebiliriz. Alanında ilk ve tek olan geleceğin eczanesi dediğimiz bu inovasyon çalışmalarını bir eczacı adayı olarak merakla takip ediyor, gerek fakültem gerek sosyal çevremde de güzel geri dönüşler alıyorum. Sizlerin de merak ediyorum dediğinizi duyar gibiyim:) İleriki günlerde FARMAVR’ın sürprizlerine hazır olun. Artık gelecek burada!”


SENA ONUK
İstinye Üniversitesi

“Bilgi Çağı” ve “Dijital Çağ” olarak nitelendirilen, hızlı değişimin, dinamizmin, bilimselliğin ve teknolojik gelişmelerin hakim olduğu bir yüzyılda yaşıyorum. Çağımızın bu hızlı bilgi artışı, bireylerin ilgi alanlarında kendi öğrenme hızına göre ilerleme isteği ve yeteneklerini geliştirme çabaları eğitim-öğretimde ve öğretme- öğrenme yöntemlerinde teknoloji ile harmanlanan yeni eğitim olanakları çıkarmakta. Bunlardan biri olan VR ve Sanal gerçeklik teknolojilerini, Teknoloji ile büyüyen bir nesilden ve bu teknolojileri maksimum yararımıza kullanmayı isteyen biri olarak, ilaç ve eczacılık sektöründe ve eğitiminde görmenin heyecanını hissediyorum. Eczane tasarımı, kategori yönetimi gibi konularda sektörel analizler üzerinden hazırlanan eğitimleri sanal gerçeklikle yapılandırılan eczane simülasyonlarında görebilmek benim için eğlenceli bir deneyim ve verimli bir bilgi platformu oluyor. İlaç sektöründen çeşitli profesyonellerin ve uzmanların video eğitimlerinden de yararlanabilmek bana yeni ufuklar katıyor ve ilgi çekici geliyor. İstediğim zaman ve istediğim kadar sanal eczanede ve eğitimlerde tekrar yapabilmek ise kolaylık sağlıyor. Sözel olarak anlatılma esnasında deneyimleyemediğimiz durumların, yaparak ve hissederek öğrenebileceğimiz sanal olarak oluşturulan ortamlarla desteklenmesinin daha üst düzeyde bir öğrenme yolu olduğunu düşünüyorum. Eğitim- öğretim araç gereçlerinde sanal gerçeklik teknolojisinden yararlanılmasının mantıklı olduğunu ve gelecekte yaygınlaşacağını düşünüyorum. FARMAVR ile bu teknolojinin İlaç ve Eczacılık sektörüne yönelik interaktif eğitim uygulaması olarak sunulmasından mutluluk duyuyorum.”


ÖZLEM DEMİR
Marmara Üniversitesi

“FARMAVR! Teknolojinin hızla ilerlediği günlerde, eczacılık sektörünün de buna ayak uydurması için harika bir girişim. Ancak bu girişimin ne olduğunundan eminim ki yukarılarda en iyi şekillerde bahsedilmiştir. Bu yüzden ben, bir öğrenci olarak FARMAVR’ın bir diğer harika yönünden bahsedeceğim: gençlik. Benim gözümde FARMAVR’ı diğer girişimlerden ayrı bir noktaya taşıyan şey gençlikten ve üretkenlikten beslenmesidir. Pek çok farklı eczacılık fakültesinin, kıpır kıpır yerinde duramayan sosyal öğrencilerini bulup bir araya getiren konsey; öğrencilere farklı bakış açılarıyla strateji tasarlamayı, yeni arkadaşlıkları ve belki de sektörde bizleri bir adım öne taşıyacak olan en önemli şeyi, bir markayı tanıtma yeteneği katıyor. Yaptığı strateji ve fikirleri, küçük bir detay bile olsa, bu işin geleceği olan öğrencilere sormalarının, yani teknolojiyle birlikte koşmayı en iyi beceren jenerasyondan güç almalarının oldukça zekice olduğuna inanıyorum. Tam bir win-win durumu. Geleceğin ayakları yere sağlam basan eczacıları olmamızda bize sağladıkları bu imkan için tüm FARMAVR ekibine teşekkür ederim!”


SERVET ACAR
Anadolu Üniversitesi

“Geleceğin Eczanesi’ne hoş geldiniz; Geleceğin Eczanesi diyoruz ama eczanelerin geleceği demek daha doğru olacak sanırım. İçeride sizi bekleyenler alışılmışın dışında. Gözlüğü taktığınızda artık eczanenizin içindesiniz. Bu eczanede siz ve mesleğiniz adına her şey düşünülmüş durumda. Adeta gerçek bir eczanedeymiş gibi hissedeceğiniz sanal gerçeklik uygulaması eczanesinde sizlere birçok imkân sunuluyor. Biz öğrenciler bir nevi sanal staj ortamının içinde buluyoruz kendimizi. Ya da size ait olduğunu hissedeceğiniz bir eczanenin de denilebilir. Uygulamadaki eğitimlerde eczane yönetimi, ürün tanıtımları, eczane içi düzen gibi mesleki eğitimler bulunurken sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Bizlerin hayatın her alanında rol alabilmemizi sağlayacak alanında uzman konuşmacıların eğitim videoları kişisel gelişim, girişimcilik, iletişim, zaman yönetimi gibi birçok alanda da bizleri yetkin kılma çabasında. Aslında eczacılık mesleğinin neresinde olursanız olun meslekte senelerini tamamlamış uzmanlar, akademisyenler, serbest eczacılar aynı zamanda mesleğe ilk adımlarını atıyor olan biz öğrenciler de dâhil olmak üzere kendinize birçok şey katabileceğiniz bir projeden bahsediyorum. Sizin koordine edeceğiniz ve sizin yönlendireceğiniz bir eğitim süreci bu üstelik. Zaman hızla akıyor, teknoloji çağına ayak uydurmanın vakti geldi de geçiyor.‘’ FARMAVR’la gelecek gözlerinizin önünde !’’ Sizler de görmelisiniz.”


HASAN ALKIM YILDIZ
Medipol Üniversitesi

“Geleceğe hazırlık… Kimileri için fiyakalı bir cümle. Ama bence bu cümlenin kişiye göre farkı var ve bu fark sizin bakış açınız… Siz bir fark yaratmak istiyorsanız geleceğe hazır olmalısınız. Çünkü bugünü geçmişiniz değiştirir yarını ise geleceğiniz. Dijital dönüşüm sanılanın aksine robotlaşma değil, geleceğin getirilerini analiz edip geleceğe hazırlıklı olmaktır. Bu sayede bu girişimi hemen benimsedim ve nereden tutabiliyorsam destek olmak istedim. FARMAVR simülasyon eczane deneyiminin yanında çok kıymetli ve sektörden tanıdığım değerli hocalarımla da işbirliği yapıp kişisel gelişime değer kattı. Siz yeter ki kendinizi geliştirmek isteyin. FARMAVR siz nerede olursanız olun sadece tek bir tuş ile bu imkanlardan yararlanabilmenizi sağlıyor. Artık kara tahtayı bir kenara bırakıp ileriye yönelmenin vakti geldi. Özellikle koronavirüs (COVID-19) nedeniyle son zamanlarda popüler olan uzaktan eğitimlere kıyasla FARMAVR kendini çok iyi bir şekilde kanıtladı. Sisteme uygun, yenilikçi ve tecrübeli bir eğitim oluşu kendini diğerlerinden bir değil iki adım öne attı. Biraz alışılagelmişin dışında olabilir. Bildikleriniz gibi olmayan bir eğitim ama şunu unutmayın istediklerinizin olması için FARMAVR var ve gelişime her daim açık. Eğer bir gün siz de sahip olursanız farklılığa hazır olun ve gelecekten korkmayın. Peki siz geleceğe hazır mısınız?”


ARMANÇ MAT
Yeditepe Üniversitesi


“Herkesin kendi dünyasını eve sığdırmaya çalıştığı bugünlerde, hepimiz dijital dönüşüm kavramımının bir parçası olduk. Bugün eğitim anlamında da hala adapte olmaya çalıştığımız dijital dünyayı göz önünde bulundurursak, üç seneyi aşkın bir süredir dijital dönüşüm kavramının sektöre ve akademiye entegrasyonu için çalışmalarda bulunan FARMAVR’ın, bu konuya önceden yatırım yaptığını görmüş oluyoruz. Bu bağlamda FARMAVR, ülkemizde simülasyonlarla birlikte eğitim veren ilk ve tek sanal gerçeklik eğitim platformu olmanın yanında, sektörde inovasyon anlamında öncü bir tavır da sergiliyor. Bu platform üzerindeki eğitimlerin interaktif bir şekilde sunulması da, bence uygulamanın verimliliğini arttıran faktörler arasındadır. Bu fikrin gelişmesi ve ileriye taşınması için, sektör ve akademi içinde önde gelen profesyonellerle birlikte çalışılıyor. Aynı zamanda bir eğitim platformu olduğu için, öğrencilerin de içinde bulunmasına önem verip bir öğrenci konseyi de kuruldu. Öğrencilik hayatımızda, bu tür konseylerde yer almak, sadece eğitim anlamında bir aktivite değil, sektörü de tanıma ve gözlemleme anlamında kaçırılmaması gereken bir olanak olarak görüyorum. Ayrıca diğer üniversitelerdeki eczacılık fakültesi öğrencileriyle de tanışma, dostluklar kurma ve ortak fikirler üretme şansımız oluyor. Son olarak, inovatif bir konu olmasıyla beraber, bence öğrencilere örnek gösterilebilecek bir girişimcilik ve pazarlama hikayesi de yatıyor bu firmanın altında. Bunların hepsine tanıklık etmek ve gelişmesinin bir parçası olmak, öğrenci olarak bende çok tatmin edici bir hissiyat yaratıyor.”


BATUHAN ERTAŞ
Bezmialem Vakıf Üniversitesi

“FARMAVR oluşumu her şeyden önce biz öğrenci konseyi için bir aile ortamı. Konsey denildiği zaman daha çok resmi bir ortam akla geliyor ancak bizler toplantılarımızda okul kampüsünde sohbet ediyormuş gibi buluyoruz kendimizi. Proje üzerine verimli geçen bir sohbet ortamı ve bizim fikirlerimizin de önemsenmesi biz öğrenciler için keyifli bir duygu. Böyle bir teknolojinin bizim mesleğimiz için de birileri tarafından düşünülerek hayata geçirilmeye çalışılması da ekstra bir şans. Gelecekte eczacılık eğitiminin farklı seçeneklerden yararlanmayacak olmasını düşünmek olanaksız. Dünya her gün daha da dijitalleşmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. FARMAVR eğitimi biz öğrenciler ve mevcut eczacılar için çok önemli bir uygulama ve bizlerin derslerimizi uygulamalı olarak görebileceğimiz bir platform. Hatta belki staj süreçlerimiz de dahil olmak üzere yakın zamanda daha birçok alanda yararlanılabilecek bir fikir ürünü. Projenin içerisinde içeriğe destek amaçlı yer alan eğitici videoların da eczacılara ve biz eczacı adaylarına vizyon katacağı kesin. Tüm bunlardan bağımsız ders olarak benimsemeyip yalnızca eczacılık adına kendimizi geliştirebileceğimiz ek bir kaynak olarak da görebiliriz. FARMAVR ekibine bizlerin de düşüncelerini önemsedikleri ve ileriye yönelik mesleğimiz adına verimli olmasını istediğim bu ürün için teşekkür ederim.”


DİLARA ATAM
Biruni Üniversitesi

“Öğrencileri mesleğin yeni değerleri olarak gören ve her zaman öğrenciden yana olmaya çalışan bir ekibi çalışmaları tüm bunlar ve bunun yine en çok faydasını görende eczacılık öğrencileri, yani bizler oluyoruz. Biruni Üniversitesi’nde okuyorum ve arkadaşlarım gibi FARMAVR’ı hocamızın davetini kırmayıp okulumuzda verdikleri sanal gerçeklik teknolojisi ile hazırlanmış üç boyutlu eczanede simülasyon eğitimleriyle tanıdım. Bu her yerde görebileceğimiz bir eğitim değildi, teknolojiyle gerçek anlamda bütünleşmiş oldukça yeni eğitim uygulamasıydı. Daha sonra hocalarımız tarafından yazılan proje ile Tübitak desteği aldığımız bilim şenliğimizde fuaye alanının en çok ilgi gören standı, eczacılık ve sanal gerçekliği bir araya getiren ve yine öğrencilere geleceğin eczacısı olmanın dijitalleşmeyle olacağını hatırlatan FARMAVR’dı. İlgi yoğundu çünkü klasik eğitimden biraz daha uzak çok daha inovatif ve bize daha yakınlar, hepimiz bu kadar gelecek konuşurken teknolojik eğitim platformu hangimize yakın değil ki.. Öğrencilere verdikleri değeri, emeği ve desteği öğrenci konseyine katıldıktan sonra daha yakından görme şansım oldu hatta katıldıkları önemli bir kongrede global bir firma için yapmış oldukları VR oyunun etkinliğine katılma fırsatım bile oldu. Bu katılımın bizim için önemi, bizi oraya ilaç ve dermokozmetik firmalarının yöneticileri ve ürün müdürleriyle tanışmamız ve kuracağımız ilişkilerin temelini oluşturmak için davet etmeleriydi. Bunun anlamı ise geleceğin eczacıları olarak gördükleri bizleri pek çok anlamda cömertçe destekliyor olmaları. Aralarında çok sevdiğimiz eczacılarımızın da olduğu mesleğinin duayenleri sayılan eğitmenleri ile verdikleri çeşitli eğitimlerle hem biz öğrencilere hem de eczacılarımıza, eczanede dönüşüm ile yeni nesil eczaneler oluşturabilmenin ipuçları veriliyor. Eczacılık eğitimlerinin geleceğini oluşturan bu sanal gerçeklik teknolojisi ile hazırlanmış eğitimler biz geleceğin eczacılarına, kendisini yenilemekten kaçınmayan eczacılarımıza ve ilaç sektörü profesyonellerimize yani geleceğin eczanesini oluşturmak ve içinde yer almak isteyen geleceğin insanlarına ilaç gibi geliyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir