Kaç Öğün Beslenmeliyim?
Bugün her daim tartışma konusu olan kaç öğün beslenmeliyiz? Kaç ara, kaç ana öğün olmalı gibi sorulara cevap arayalım istedim.
Aslında bu “Kişiden kişiye değişir.” çünkü kaçta uyanıyorsunuz, kaçta uyuyorsunuz, nasıl bir yaşantınız var yada bir hastalığınız var mı? gibi gibi bir sürü soru bu cevabı belirliyor.
Ben size kesinlikle 6 öğün beslenmelisiniz 3 ana 3 ara öğün şeklinde olmalı diyemem/dememeliyim çünkü sağlıklı beslenmek için uygulayacağınız program hem sürdürülebilir, hem de yaşantınıza uygun olmalı.
Evet evet! aslında acıkmıyorsanız zorla ağzınıza bir şeyler tıkıştırmak zorunda değilsiniz (herhangi bir hastalığınız yoksa) ama bunu kendinize eziyet ederek yapıyorsanız, canınız istediği halde bir şeyler yemiyorsanız hem diğer öğün iştahtınızı kontrol etmekte zorlanacak, hem de sizin için sürdürülebilir bir program olmayacak emin olun!
Ana öğün mevzusuna gelecek olursak, evet güne kesinlikle erken ve kahvaltı ile başlamak sağlıklı yaşam için en ideali fakat vardiyalı çalışan bir (doktor, işçi vs.) birey için nöbetten gelmiş ,1 saat uyu sonra kalk 8 de kahvaltı yapman gerekiyor 3 ana öğün yemezsen olmaz , ha bide ara öğün saatlerin var bak sakın atlamıyorsun!! demek ne kadar faydalı olur sizce ?
Ara öğünde ise amaç 2 öğün arasındaki açlık seviyesini yani kan şekeri seviyesini normal sınırlara çekmektir ancak 9 da 10 da kahvaltıya oturan bir insana 11 de ara öğün vermenin hiçbir anlamı yok! Yani vücudunu tanı hangi saatte açlık hissediyorsun fark et ve ona göre beslen.
Dyt. Meva KAYA