In Silico Deneyler 

“In silico deneyler” terimi, bilimsel araştırmalar için yapılan deneylerin bilgisayar simülasyonlarına dayandığı anlamına gelir. Bu tür deneyler, araştırmacıların gerçek dünya deneylerini yapmaları mümkün olmayan durumlarda önemli bir araçtır. Örneğin: yüksek maliyetli, tehlikeli veya zaman alıcı deneylerde.

In silico deneyler moleküler modelleme, sanal gerçeklik gibi birçok alanda kullanılabilmektedir. Bu deneyler eczacılıkta da önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü yeni ilaçların tasarımı ve keşfi sürecinde maliyetleri düşürür, zamanı azaltırlar. İlaç keşfi yıllarca süren, milyonlarca doları bulan bir süreçtir. Potansiyel ilaç adayları bir dizi laboratuvar testine tabi tutulmaktadı. Yalnızca güvenli ve etkili oldukları kanıtlanırsa, klinik deneylerde kullanılmak üzere onay alırlar. Ancak in silico deneylerle, süreci hızlandırabilir ve maliyetleri düşürebilirler. İlaç keşfi için, bilgisayar programları, potansiyel ilaçların hedef moleküllerle nasıl etkileşime gireceğini tahmin etmek mümkün. Bu tahminler doğrultusunda gerçek dünya deneyleri yapmadan önce ilaç adaylarının seçiminde kullanılabilir.

Bu deneylerin ilaç üretiminde kullanılması hakkında birçok araştırma var. Bir araştırmaya göre, in silico yöntemleri kullanarak yapılan ilaç keşfi sürecindeki başarı oranı, geleneksel yöntemlerle yapılan keşiflerden daha yüksektir. Çünkü bu yöntem sayesinde bilgisayar simülasyonları veri analizi yoluyla, binlerce bileşik arasından en umut verici olanları seçebiliyor.

Bir diğer araştırmaysa bu deneylerin bir başka olumlu yönüne dikkat çekiyor. Science Direct tarafından yayınlanan makalede İn silico yöntemleri kullanarak yapılan ilaç keşfi ve geliştirme sürecinde, geleneksel yöntemlere göre daha az hayvan deneyi gerektiğini söylüyor. Bu sayede hayvan deneylerinin etik olmayan yönleri ortadan kalkmaktadır.

Özetle, geleneksel deneylerin dezavantajları düşünüldüğünde bu yeni yönteminin daha da yaygınlaşması kaçınılamaz. Ancak bu deneylerin tamamen eski yöntemlerin yerini doldurması zamanla olacaktır. In silico deneyler sadece bilgisayar ortamında yapıldığı için, gerçek dünya koşullarının tam olarak simüle edilmesi ve sonuçların güvenilir olması için daha fazla geliştirme çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. . Bu trendin devam edeceği ve böyle deneylerin gelecekte daha yaygın bir şekilde kullanılacağı öngörülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir